Svijet
0

Pokušali prokrijumičariti 270 krokodila u Kinu

Sarajevo-x.com
Kineska policija je prateći sumnjivu brodicu na rijeci na jugozapadu Kine bila šokirana kada je otkrila sadržinu tereta. U njoj je bilo 270 krokodila koji su najvjerovatnije bili namjenjeni za ilegalnu trgovinu njihovom cijenjenom kožom.

Kineski policajci nisu mogli vjerovati u ono što su ugledali kada su otvorili komoru brodice koja je plovila rijekom na jugozapadu Kine. U njoj su pronašli 270 krokodila koji su vjerovatno trebali biti prodani na ilegalno tržište, prenijela je jučer državna kineska agencija Xinhua.

Čelnici kažu da je ovo bila najveća plijenidba u toku godine u regionu Guangxi, a da je u prethodnih 6 mjeseci bilo oduzeto 25 ilegalno uhvaćenih krokodila

Granična policija je primjetila da se mali brod želi usidriti na kineskoj obali rijeke Beilun, koja obilježava granicu s Vijetnamom. Četiri osobe su prenosile torbe, ali su ugledavši policiju, skočili u vodu i otplivali. Policija je u torbama našla krokodile koji se u Kini nalaze na listi zaštićenih vrsta i sada će ih vlasti polsati u zoološke vrtove.

Granična policija vjeruje da su krokodili bili namijenjeni za "podzemno" tržište gdje ilegalne tvornice truguju njihovom kožom.