Rumunija
0

Pokušaji samoubistava samospaljivanjem zbog siromaštva

SRNA
Dvojica Rumuna danas su se javno zapalila protestujući protiv siromaštva, a protesti iz istih pobuda dešavaju se širom svijeta.

Na istoku Rumunije, u pokrajini Vaslui, zapalio se 31-godišnji otac troje djece, jer više nije mogao da prehranjuje svoju porodicu, a u mjestu Zalau zapalio se beskućnik koji nije mogao da dobije smještaj u prihvatilištu.

Prvog muškarca su spasile komšije  koje su  pritrčale  u pomoć i ugasile  vatru.On je zadobio teške opekotine  po tijelu. Beskućnik je takođe hospitalizovan, a njegove su povrede lakše.

Stepen siromaštva  značajno je porastao  u Rumuniji  zbog ekonosmke  krize koja je zahvatila tu zemlju.

Ukupno sedam slučajeva samozapaljivanja zabilježeno je u Alžiru. Posljednji slučajevi zabilježeni su  danas,  kada se zapalila 50-godišnja žena i 35-godišnji muškarac,   prenosi alžirski list Al Vatan. 

Talas nasilja proširio se Afrikom nakon što je jedan muškarac izvršio samoubistvo  u Tunisu. Nakon tog incidenta, Tunisom se proširio talas nasilja i protesta koji su se ubrzo prenijeli i u druge afričke zemlje. 

U proteklim danima  pred zgradom egipatske vlade u Kairu, ali i pred predsjedničkom palatom, pokušali su da se zapale neki demonstranti. 
 Slični događaji zabilježeni su i na Mauricijusu i u Alžiru.