Svijet
0

Pokrivenim ženama u Indiji zabranjen ulaz u zlatare

Sarajevo-x.com
Ženama koje nose zar ili neki drugi veo kojim prekrivaju lice uskoro bi mogao biti zabranjen ulaz u draguljarnice i zlatare nakon niza krađa koje su počinile mušterije sa velom preko lica, izjavili su zlatari iz indijskog grada Punea.

U posljednja dva mjeseca počinjeno je desetak krađa u prodavnicama nakita u gradiću Pune u indijskoj pokrajini Maharashtra. Sigurnose kamere su uspjele snimiti tri pokrivene žene kako kradu zlatne ornamente, ali ih nisu uspjeli identifikovati.

“Policija nije mogla otkriti identitet žena jer su njihova lica bila pokrivena.”, izjavio je šef Asocijacije draguljara Fatehchand Ranka.

Draguljari su izjavili da ne žele napadati nijednu religiju, ali su bili prisiljeni pisati vlastima i tražiti dozvolu da odbiju uslužiti mušterije koje ne budu htjele pokazati lice sigurnosnoj kameri u prodavnici.

Ova akcija razljutila je pripadnike muslimanske zajednice u Indiji, koji su izjavili da je to otvoreni atak na vjersku slobodu.

"Žena ima pravo da izabere da li će ići u kupovinu sa velom preko lica ili ne.", izjavio je čelnik manjinske muslimanske zajednice Naseem Siddique. "Sljedeće što će tražiti jeste da Sikhi prestanu nositi turbane jer bi ispod njih mogli kriti pištolj.", dodao je.

Veo preko lica nosi preko million žena islamske vjeroispovijesti u Indiji, ali i mnoge druge žene iz drugih hindu zajednica.