Planirana nova okupljanja
0

Pokret "Okupirajmo Wall Street" obilježava prvu godišnjicu

Klix.ba
Pokret "Okupirajmo Wall Street" će danas obilježiti svoju prvu godišnjicu i to tako što će pokušati blokirati berzu u New Yorku.

Otkako je osnovan prošle godine kada je mnoštvo ljudi kampovalo u parku Zuccotti u blizini Wall Streeta, pokret su napustili mnogi članovi. Međutim, aktivisti obećavaju da će pokret ponovo oživjeti danas, 17. septembra, samo šest sedmica prije nego amerikanci izađu na glasanje.

Oko 250 članova pokreta je već u subotu marširalo Broadwayom u znak proslave godišnjice.

"Prva godišnjica je prilika da iskažemo našu zabrinutost, zabrinutost 99 posto populacije, i da skrenemo pažnju na to", rekao je Chris James, dvadesetšestogodišnji student i jedan od organizatora predstojećih skupova.

Glavni događaj će biti "ljudski zid" ispred berze u New Yorku.

"Želimo da okupimo ljude ispred samog čudovišta. To će biti pravi čin građanske neposlušnosti", rekla je Dana Balicki, glasnogovornica pokreta.

Prošlogodišnji kamp pokreta u parku Zuccotti je pokrenuo val sličnih protesta širom svijeta, jer su mnogi nezadovoljni trenutnom situacijom. Nakon prošlogodišnjih protesta pokret nije uspio ostvariti svoja obećanja i vratiti se na scenu. Propali su i planovi da se poremeti održavanje konvencije Republikanaca u Floridi, prenosi AFP.

Međutim, Chris James tvrdi da pokret ne nestaje.

"Iako nas nema na vijestima, budite sigurni da pokret Okupirajmo Wall Street raste. Imamo ljude iz cijele zemlje", rekao je James.

"Sedamnaesti septembar predstavlja početak druge godine ovog pokreta i četiri godine otkako su braća Lehman objavila bankrot, što je pomoglo da se globalna ekonomija baci u nepopravljivo stanje. Još uvijek nema nikakvih zamjerki ni pritužbi od bogatih, jer su oni još uvijek bogati", stoji u izjavi na OccupyWallSt.org, oficijelnoj internet stranici pokreta.