Svijet
0

Pokrenuta istraga i određen pritvor 12-orici osumnjičenih za zločin u Lovasu

FENA
Istražni sudac Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu donio je rješenje o provođenju istrage protiv 12 osumnjičenih za zločin u Lovasu 1991. godine, te im odredio pritvor, potvrdila je u četvrtak glasnogovornica Okružnog suda Ivana Ramić.

Za mučenje, nečovječno postupanje i ubojstvo 70 civila u Lovasu u razdoblju od listopada do studenoga 1991. godine, prema riječima glasnogovornika Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Brune Vekarića, osumnjičena su četvorica pripadnika bivše JNA, četvorica predstavnika nekadašnje civilno-vojne vlasti u tom selu, te četvorica pripadnika oružane formacije "Dušan Silni".

Kako u četvrtak prenosi beogradski dnevnik "Blic", na popisu osumnjičenih su Ljuban Devetak (58), Milan Denčić (55), Milan Radojčić (47), Željko Krnjajić (47), Miodrag Dimitrijević (67), Darko Perić (53), Radovan Vlajković (53), Radisav Josipović (48), kao i četvorica pripadnika paravojne postrojbe "Dušan Silni", Petronije Stevanović (55), Aleksandar Nikoliadas (48), Dragan Bačić (46) i Zoran Kosijer (66).

Oni se, kako prenosi taj list, terete za napad i zauzimanje Lovasa 10. listopada 1991. godine, kad je ubijeno 22 civila, za mučenje i ubojstvo još 12 civila 11. listopada i smrt 11 mještana Lovasa koji su istoga dana ubijeni u svojim kućama.

Također, osumnjičeni su za smrt 22 civila koje su 18. listopada koristili kao živi štit, primoravajući ih da prijeđu preko minskog polja, te smrt još tri osobe koje su ubili 23. i 24. listopada i 11. studenoga 1991. godine.

Predsjednik nekadašnje političke stranke Srpske narodne obrane Mirko Jović, koji se spominje u haškoj optužnici protiv Slobodana Miloševića kao osnivač paravojne formacije "Dušan Silni", u četvrtak je na konferenciji za novinare odbacio svoju odgovornost za ratne zločine koje su pripadnici te postrojbe počinili u Lovasu 1991. godine, kao i tvrdnje da ih je u Lovas i druga hrvatska mjesta slala ta stranka.

"U Lovasu je bila samo jedna vojska, JNA i naši dobrovoljci koji su bili tamo odlazili su kao civili i vraćali se kao civili", tvrdi Mirko Jović, koji je kazao i da su "Beli orlovi", paravojna postrojba koja se također vezuje za zločin u Lovasu, bili "pomladak" njegove stranke, ali da "nisu bili nikakva posebna vojna formacija".