EU
0

Pokrenuta inicijativa za stvaranje Jadranske strategije

FENA
Predstavnici regija koje izlaze na Jadransko more pokrenuli su u srijedu u Bruxellesu inicijativu za realizaciju Jadranske strategije kako bi se stvorio strateški sustav očuvanja Jadrana.
  • Na današnji dan polažemo novi kamen temeljac za stvaranje jadranske makroregije, rekao je predsjednik jadranske euroregije, istarski župan Ivan Jakovčić na otvaranju konferencije organizirane u Odboru regija EU-a.

Svrha konferencije bila je upoznati institucije EU-a s potrebom stvaranja nove makroregije, kao novog okvira za suradnju. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici regija s obje strana Jadrana, te predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta.

EU je tek odnedavno počeo sa stvaranjem makroregija kao novim modelom za prekograničnu suradnju i koordinaciju između regija. Prošlog je ljeta prihvaćena Strategija za Baltičku regiju, što je prvi pokušaj djelovanja u nekoj makroregiji na ekološkim, energetskim, prometnim i gospodarskim projektima. Sada se radi na izradi Dunavske strategije u čemu također sudjeluje Hrvatska.

U završnoj deklaraciji s današnje konferencije kaže se da "glavni cilj Jadranske strategije stvaranje uvjeta za ekonomsku i socijalnu koheziju u jadranskom području, definiranjem strateških ciljeva i razvojnih prioriteta".

  • Kako bi se taj cilj ostvario mora se jasno prepoznati potrebe, uskladiti razvojne prioritete, razviti ideje i predložiti projekte kako bi se opravdale investicije u određena područja, kaže se u dokumentu u kojem se poziva Europski parlament, Vijeće EU-a, Europsku komisiju, Gospodarski i socijalni odbor EU-a i Odbor regija da podupru inicijativu i da unutar svojih nadležnosti počnu s realizacijom Jadranske strategije na temelju pozitivnih iskustava stečenih pri stvaranju Baltičke strategije.

Pokretanju inicijative za Jadransku strategiju prethodilo je stvaranje jadranske euroregije 30. juna 2006. godine u Puli radi poboljšanja dijaloga i suradnje između regija na Jadranu.

  • Krenuli smo s jednim osnovnim ciljem, a to je da Jadran bude more mira i da sve zemlje koje izlaze na Jadran uđu u EU, rekao je Jakovčić.

U zemljama jadranskog područja živi 87 miliona ljudi.