Svijet
16

Pokolj u SAD-u: Ubio oca i brata i troje slučajnih prolaznika

Klix.ba
Najmanje pet ljudi je ubijeno, a nekoliko ranjeno u pucnjavi u kalifornijskom gradu Santa Monica.

Pucnjava je počela u kući napadača, a završila u kampusu koledža, gdje je policija ustrijelila napadača u biblioteci. Napadač je bio u kasnim 20-im godinama i nosio je jurišnu pušku. Bio je odjeven u crno i nosio je pojas sa municijom i pancir, a prvo je počeo pucati u kuće, navode svjedoci.

Los Angeles Times navodi kako su prve žrtve bili napadačev otac i brat. Susjeda Jerry Rathner navodi kako je svjedočila pucnjavi sa svoje verande.

Napadač je nakon toga izašao na ulicu i zaustavio jednu vozačicu, a drugoj signalizirao da uspori, a zatim pucao na njen automobil.

"Ispalio je tri ili četiri metka u automobil, pravo u nju", kaže Rathner koja je pošla da pomogne žrtvi, ustrijeljenoj u rame.

Napadač je, zatim, otišao do koledža Santa Monica, gdje je nastavio pucati na automobile. Nakon toga je ušao u kampus gdje je upucao jednu ženu, a onda je ušao u biblioteku punu studenata.

"Vidjeli smo kako je upucao ženu u glavu, nisam se mogla prestati tresti", rekla je asistentica administracije Trena Johnson za Associated Press.

Šefica policije, Jaqueline Seabrooks, navodi da je napadač i u biblioteci pucao na ljude, ali da nikoga nije pogodio.

"Policajci su ušli i ubili ga na licu mjesta", rekla je Seabrooks.

Policija je privela još jednog muškarca odjevenog u crno, na čijoj je košulji pisalo "život je kocka". "Nismo 100 posto sigurni da je ubijeni napadač radio sam", dodala je Seabrooks.