Austrija
0

Pokojni Haider u Lichtensteinu skrivao 45 miliona eura

FENA
Bivši vođa austrijske krajnje desnice Joerg Haider koji je poginuo 2008. godine imao je oko 45 miliona eura na bankovnom računu u Liechtensteinu, piše časopis Profil u broju od ponedjeljka, pozivajući se na pravosudne izvore.

Grupa austrijskih, švicarskih i njemačkih istražitelja došla je do tog podatka pregledom bankovnih računa u okviru dvaju sudskih postupaka, o uvjetima pod kojima je njemačka javna banka Bayern-LB 2007., kupila austrijsku banku HGAA i o privatizaciji austrijske agencije za promet nekretnina Buwog u 2004.

Pri tome su otkrili da je desetak firmi registriranih u Liechtensteinu povezano s Joergom Haiderom. Oko pet miliona eura još je na računima tih firmi, po pisanju Profila. Ostatak je nestao u rizičnim ulaganjima prije više godina, ističe sedmičnik koji dodaje da su istrage u Liechtensteinu i u Austriji u toku. Još se ništa ne zna o porijeklu i korištenju tog novca.

Udovica bivšeg guvernera Koruške rekla je za agenciju APA-u da nije znala za taj novac.

"Ništa od toga nije se spominjalo u ostavinskoj raspravi", rekla je ona.

Zastupnik Stefan Petzner, koji je bio blizak s Haiderom, skrenuo je razgovor u drugom smjeru.

"Iznosi mi se čine previsoki. Možda su schillinge (austrijska valuta do uvođenja eura, 1 euro=13,7603 schillinga) zamijenili za eure", rekao je on.

Ovo otkriće će još više umanjiti ugled pokojnog političara koji je bio sklon populizmu, čije su izjave o nacizmu izazivale kontroverze i koji je za života neumorno šibao korupciju austrijske političke klase. Sam je volio biti pod svjetlima reflektorima i vodio skupe izborne kamapnje, a osim plaće radom u javnoj službi, ostvarivao je i prihode iz velikih šumskih posjeda.

Kako pišu austrijske i njemačke novine, Haider je za kupnju HGAA koji je krajem 2009. napokon nacionaliziran kako ne bi otišao u stečaj, tražio da BayernLB uplati 2,5 miliona eura na račun jednog koruškog profesionalnog nogometnog kluba.

Njemačka agencija dpa dodaje da je finansiranje stranaka i političara u Austriji teško pratiti zbog relativno slabih zakona u tom segmentu, prenosi u subotu Hina.