Svijet
17

Pojedini novinari dobili otkaz, nastavljaju se protesti ispred redakcije Zamana

Klix.ba
Ispred redakcije turskog najtiražnijeg dnevnog lista Zaman građani se nastavljaju okupljati iskazujući protest zbog poteza suda koji je naložio postavljanje nove uprave.

Zbog činjenice da je Zaman jedan od vodećih opozicijskih medija koji je redovno kritikovao vlast AK partije, mnogi su predvidjeli da će sudstvo odrediti upravljače pogodne vladi u Ankari. To se pokazalo tačnim nakon nedjeljnog izdanja lista koji je bio pun pozitivnih tekstova o vladavini Recepa Tayyipa Erdogana.

Web stranica lista je ugašena sa porukom posjetiteljima koja nagovještava novi način pisanja vijesti.

"Uskoro ćete moći čitati puno kvalitetnije i nepristrasnije tekstove", stoji u poruci koja okupira nekadašnji naslovnicu web izdanja Zamana. Također, izdanje web stranice na engleskom jeziku prestala je sa radom i nije osvježena od subote.

Foto: EPA
Foto: EPA

Podsjećamo, policija je u petak odlučila nasilno sprovesti odluku suda zauzevši prostorije lista nakon čega je određeni broj novinara uskoro dobio otkaz.

Turski premijer Ahmet Davutoglu odbacuje optužbe kako se radi o suzbijanju slobode medija rekavši da je akcija policije povezana sa procesom istrage koja Zaman dovodi u vezu sa finansiranjem terorističke organizacije.

Zaman je često povezivan sa Fethullahom Gulenom, turskim opozicijskim liderom koji je utočište našao u SAD-u pošto vlada u Ankari njegovu organizaciju smatra terorističkom grupom koja je 2013. godine navodno pokušala izvršiti državni udar.