Svijet
0

Pojas Gaze: Izraelci ubili 60 Palestinaca

FENA
Najmanje 60 Palestinaca, prema zadnjim informacijama, ubijeno je tokom izraelske akcije u pojasu Gaze u subotu, što je jedan od najkrvavijih sukoba dviju strana od početka intifade u septembru 2000., izvijestili su liječnički izvori.

Tokom izraelske operacije u pojasu Gaze ubijene su pedeset četiri osobe, većinom palestinski aktivisti, no među njima je nekoliko žena i djece, a ranjeno je oko 150 osoba, među kojima također ima puno civila.

Još dvije osobe ubijene su u zračnom napadu na policijsku stanicu u Khan Yonesu, na jugu pojasa Gaze. U napadima su smrtno stradala i četiri člana Hamasove policije, izvijestili su očevici i bolnički izvori. Pripadnici Hamasove policije ubijeni su tokom raketiranja džamije u kojoj su potražili sklonište, prenose agencije.

Izraelska vojska izvijestila je kako je tokom borbi izgubila dvojicu vojnika, a šestorica su ranjena.

U međuvremenu je glasnogovornik izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka saopćio da izraelska operacija u pojasu Gaze "nije ograničena po opsegu ili vremenskom trajanju". Izraelci su objasnili kako je njihov napad samo odgovor na raketiranje s druge strane granice.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zatražio je hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a povodom nasilja protiv Palestinaca. On je objavio kako je zbog upada izraelske vojske u pojas Gaze i ubistva 60 Palestinaca odlučio suspendirati mirovne pregovore s Izraelcima.

U saopćenju njegovog ureda navodi se da je Abas odlučio otkazati susret s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom koji je bio predviđen za sljedeću sedmicu. Također je otkazao sve susrete palestinskih s izraelskim pregovaračima na nižim razinama.

"Neshvatljivo je kako izraelska reakcija na ispaljivanje raketa na njegovu teritoriju, što mi osuđujemo, može biti tako stravična i zastrašujuća", rekao je Abas.

Mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca ponovno su pokrenuti nakon konferencije u američkom Annapolisu u novembru.

"Mirovni pregovori su sada u ruševinama palestinskih kuća", izjavio je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Izraelske zračne snage napale su u nedjelju rano ujutro zgradu ureda Ismaila Haniyeha, čelnika palestinskog pokreta Hamas, a po riječima svjedoka zgrada je potpuno uništena.

Izraelski helikopteri pogodili su zgradu s tri projektila, oštetivši i ostale zgrade u tom području, kazali su svjedoci. Ured palestinskog premijera bio je u vrijeme napada prazan.

Sjedinjene Države izrazile su u subotu žaljenje zbog sukoba u Pojasu Gaze, u kojima je ubijeno više od 60 Palestinaca i dva Izraelca, te pozvale na prekid nasilja i terorističkih akcija usmjerenih protiv nevinih civila, objavila je Bijela kuća.

"Sjedinjene Države žale zbog gubitka života izraelskih i palestinskih civila", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe.

"Postoji jasna razlika između terorističkih raketnih napada na civile i akcije u samoodbrani", dodao je.

"Sjedinjene Države i dalje su duboko zabrinute zbog humanitarne situacije u Gazi i južnom Izraelu".