Iranski vojni komandant
0

Pojačati kontrolu stranih medija

SRNA
Viši iranski vojni komandant Masud Džazajeri izjavio je danas da treba pojačati kontrolu stranih medija kako bi se sačuvalo svešteničko uređenje zemlje, posebno nakon spornih predsjedničkih izbora.

"Nakon neuspjeha baršunaste revolucije ključne strane figure unutar Irana planiraju drugu fazu svog plana da oslabe sistem", rekao je Džazajeri, prenosi agencija IRNA.

On je dodao da je dio njihovog drugog dijela plana da iskoriste strane medije i da, prema tome, treba pojačati kontrolu nad njima.

U međuvremmenu, iranska elitna Revolucionarna garda saopštila je da lider opozicije Mirhosein Mousavi treba da izađe pred sud zbog izazivanja nemira, koji su izbili nakon objavljivanja rezultata predsjedničkih izbora 13. juna, na kojima je ubjedljivu pobjedu ostvario Mahmud Ahmadinedžad.

"Ukoliko su Mousavi, poraženi kandidat Mehdi Karubi i bivši predsjednik Mohamed Hatami glavni osumnjičeni i organizatori nereda u Iranu očekujemo da će pravosuđe preduzeti mjere protiv njih", rekao je viši komandant Garde Jadolah Džavani.

On je dodao da očekuje hapšenje Mousavija, Karubija i Hatamija u skorije vrijeme izražavajući nadu da će izaći pred sud i biti kažnjeni.