Evropa
0

Pojačane mjere sigurnosti na letovima za SAD

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Zračne luke i aviokompanije po Evropi brzo su pojačale mjere sigurnosti na letovima za SAD nakon što je jedan napadač pokušao detonirati eksploziv u avionu na letu iz Amsterdama za Detroit.

"Vlasti u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španiji i Nizozemskoj su postrožile provjere putnika i dodatno ojačale mjere sigurnosti koje su već bile pojačane uoči božićnih i novogodišnjih blagdana", rekli su dužnosnici.

Mjere su uslijedile nakon službenog zahtjeva američkog ministarstva saobraćaja zračnim lukama u svijetu da pojačaju sigurnost nakon neuspjelog napada 23-godišnjeg Nigerijca na Božić u avionu Delta Air LInesa.

Britanska grupa BAA koja upravlja zarčnim lukama Heathrow i Gatwick saopćila je da su aviokompanije pojačale sigurnost i da putnici trebaju očekivati kašnjenja.

"Putnici koji putuju u Sjedinjene Države trebaju očekivati da će njihove aviokompanije provoditi dodatne sigurnosne provjere prije ukrcaja", rekla je BAA u izjavi.

Potpredsjednik Evropske komisije Jacques Barrot je rekao da su evropske vlasti u kontaktu sa SAD-om i da će učiniti sve kako bi aviosaobraćaj održe sigurnim.

"Ovaj incident još jednom pokazuje da je u borbi protiv terorizma potrebna budnost u svakom trenutku", rekao je.

Uvođenje pojačanih mjera sigurnosti potvrđeno je i u svim ostalim najprometnijim evroopskim zračnim lukama. British Airways je saopćio da će se putnicima ograničiti unošenje ručne prtljage u avion na jedan komad i napomenuo da se ta mjera odnosi samo na letove za Sjedinjene Države, prenosi Hina.