Meksički zaljev
0

Pojačala se snaga uragana "Karl"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Uragan "Karl" tokom noći je osnažio i po jačini prešao u kategoriju tri na skali od pet, sa udarima vjetra koji dostižu brzinu do 195 kilometra na sat, saopštio je američki Nacionalni centar za praćenje uragana sa sjedištem u Miamiju.

Jutros u 9.00 sati središte uragana "Karl" nalazilo se na oko 110 kilometra sjeveroistočno od Veracruza, luke na atlantskoj meksičkoj obali.

Uragan se kreće ka zapadu brzinom od oko 15 kilometra na sat.

"Moguće je da će snaga uragana da se još poveća prije nego što zahvati kopno danas tokom dana", navodi Centar koji upozorava da će uragan biti praćen obilnom kišom.

Rano jutros nacionalna meksička naftna kompanija Pemex saopštila je da je evakuisala platforme u Meksičkom zaljevu zbog nailaska uragana.

Tropska oluja "Kral" prethodno je zahvatila meksičko poluostrvo Jukatan ali nije pričinjena značajnija materialna šteta.

Ovo je šesti uragan ovogodišnje atlantske sezone. Četiri su do sada svrstana u kategoriju snažnih uragana, koji su dostigli treću kategoriju ili veću na skali od pet kategorija. 
Eventualni prekid vađenja nafte u Meksičkom zaljevu mogao bi da potraje nekoliko dana. 

Na Atlantiku trenutno bjesne još dva uragana - "Igor" i "Julia", ali se očekuje da će se rasformirati prije nego što stignu do energetskih postrojenja ili obale SAD.