Kina
0

Pogubljeno troje Filipinaca zbog šverca droge

FENA
U Kini su u srijedu izvršene smrtne kazne nad troje Filipinaca, osuđenih zbog šverca droge, i pored molbi za pomilovanje koje su uputile filipinske vlasti i samo dan nakon što je Amnesty International optužila Peking za prekomjernu upotrebu smrtne kazne.

Troje Filipinaca, dva muškarca i žena, uhvaćeni su u švercu po više kilograma heroina u odvojenim slučajevima tokom 2008. godine. Prema kineskom zakonu, za šverc preko 50 grama svake zabranjene droge propisana je kazna smrću.

Filipinski zvaničnici izjavili su da su do posljednjeg momenta preduzimali sve da se odloži izvršenje kazne.

On je u utorak uputio apel kineskim vlastima da ostave u životu Filipince dok Manila ne istraži nove podatke koji bi mogli da pokažu da su jedno ili dvoje osuđenih nevini, prenio je Reuters.

Elizabeth Batain (38) uspavana je smrtonosnom injekcijom u zatvoru u južnom kineskom gradu Shenzhen, dok je nad Sallyjem Ordinario-Villanuevom (32) i Ramonom Credom (42) smrtna kazna izvršena u lučkom gradu Xiamenu.

Filipinski zvaničnici su rekli da je osuđenima jutros saopćeno da će tokom dana biti izvršena kazna i da im je omogućeno da se oproste od članova porodice.

Ovo troje su prvi Filipinci koji su pogubljeni u Kini zbog šverca droge, saopćili su filipinski zvaničnici.