Iran
0

Pogubljeno 11 ljudi zbog silovanja i trgovine drogom

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Iranu je u subotu obješeno 11 ljudi, osuđenih na smrt zbog trgovine drogom ili silovanja, dok je odgođena kazna oslijepljivanjem čovjeku osuđenom zbog toga što je prosuo kiselinu na lice djevojke koja je odbila njegovu bračnu ponudu.

Od 11 pogubljenih, sedmorica su bila osuđena zbog trgovine drogom, a četvorica zbog silovanja. Tri pogubljenja izvršena su javno.

Šerijatsko pravo, koje je na snazi u Iranu, propisuje smrtnu kaznu za posjedovanje više od 30 grama narkotika, kao i za ubistvo, silovanje, oružanu pljačku i preljubu. Broj pogubljenja u toj zemlji od početka godine dostigao je 124, dok je prošle godine izvršeno najmanje 179 smrtnih kazni, prenosi AFP.

Iran je druga zemlja na svijetu po broju pogubljenja, poslije Kine.

Sud u Teheranu je, u međuvremenu, odgodio na neodređeno vrijeme kaznu oslijepljavanjem, izrečenu Majidu Mowahediju, osuđenom zbog toga što je u februaru 2009. godine kiselinom polio po licu svoju koleginicu sa fakulteta Ameneh Bahrami pošto je odbila njegovu bračnu ponudu.

Kazna je trebalo da bude izvršena u bolnici, u prisustvu ljekara i predstavnika suda i tužilaštva. Bahrami je doputovala u Teheran iz Španije, gdje živi već godinama, s namjerom da prisustvuje provođenju kazne, i čak je najavila da lično želi da je izvrši. Šerijat se u izricanju kazni pridržava sistema "oko za oko".