Kina
0

Pogubljene tri osobe zbog krijumčarenja droge

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kina je pogubila trojicu Japanaca osuđenih za krijumčarenje droge, tri dana nakon pogubljenja prvog japanskog državljanina otkako su te dvije zemlje normalizirale diplomatske veze 1972.

Tri smrtne kazne izvršene su u gradovima Dalianu i Shenyangu na sjeveroistoku zemlje nakon odobrenja vrhovnog narodnog suda, prenijela je službena agencija Xinhua izjavu toga suda.

Xinhua je navela da su pogubljeni Teruo Takeda (67), Hironori Ukai (48) i Katsuo Mori (67), ali nije navela i način smaknuća. Japanski su mediji izvijestili da su se osuđenici sastali s članovima porodica u četvrtak.

Unatoč molbama za pomilovanje Kina je u utorak pogubila japanskog državljanina Mitsunobua Akana pošto je osuđen za pokušaj krijumčarenja metamfetamina iz Kine u Japan.

Japanski Jiji Press izvijestio je da je japanska ministrica pravosuđa Keiko Chiba na pres-konferenciji nakon pogubljenja rekla kako su mnogi nezadovoljni oštrim kaznama te da postoji "zabrinutost da bi se pogubljenja mogla negativno odraziti na japansko-kineske odnose".

  • Kina je te zabrinutosti trebala uzeti u obzir, rekla je Chibo, prenosi Hina.