Colin Powell
0

"Pogriješili smo u vezi sa iračkim oružjem za masovno uništenje"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši američki državni tajnik Colin Powell zauvijek će žaliti što je bivša vlada čiji je i on bio član prihvatila obavještajne podatke o postojanju iračkog oružja za masovno uništenje, a što se pokazalo pogrešnim, rekao je za slovenski dnevni list "Delo" od ponedjeljka.

"Osobno ću zauvijek žaliti, a to vrijedi za vladu koje sam bio član, što su obavještajni podaci koje smo dobili bili netačni", rekao je u intervju za "Delo".

"U Iraku nije bilo oružja za masovno uništenje", rekao je Powell koji boravi u Sloveniji kao sudionik Bledskog strateškog foruma. "Naši obavještajni podaci bili su krivi. Pogriješili smo", rekao je.

Dan uoči službenog završetka američke borbene misije u Iraku, sedam i po godina od početka intervencije, Powell je ocijenio da posao u Iraku nije ni politički ni sigurnosno završen zbog pobunjeničkih grupa koje napadaju ljude i infrastrukturu.

Na pitanje je li se intervencija isplatila s obzirom na velike žrtve na svim stranama, Powell je odgovorio protupitanjem isplati li se stvarati demokratiju. Konačan sud o ratu u Iraku dat će povijest, "sada je prerano za bilo kakav konačan odgovor", rekao je.

Prvi Afroamerikanac koji je postao zapovjednik glavnog stožera američke vojske, a zatim i prvi afroamerički ministar vanjskih poslova do 2004., kada se povukao iz aktivne politike, Powell je i veteran Vijetnamskog rata.

Oprezan je pri usporedbi ratova u Vijetnamu, Afganistanu i Iraku. "U Vijetnamu smo bili usredotočeni na borbu protiv komunizma, a Vijetnamce je u ratu više motivirao nacionalizam čiju snagu tada nismo razumjeli", rekao je.

"U Afganistanu su daleko najvažnije plemenske veze koje su neraskidive. Afganistanci se radije obraćaju plemenskim vođama nego državi, a Afganistan nikad nije imao jaku središnju vlast", rekao je.

Odbacio je tezu da je nad Afganistanom "sjena rata u Vijetnamu". "Usporedbe Afganistana i Vijetnama vrlo su opasne i treba biti oprezan. Vijetnamski rat bio je prije 40 godina, stvari treba gledati iz sadašnje perspektive - ovdje i sada", zaključio je Powell.