Britanija
0

Pogrešno zamrzavanje odnosa Nato-Rusija

FENA
Velika Britanija smatra da bi bilo pogrešno da NATO zamrzne sve kontakte s Rusijom uprkos zabrinutosti koja postoji unutar Alijanse kada je riječ o ruskoj vojnoj akciji u Gruziji, izjavila je glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Ona je za agenciju Reuters rekla da se u odnosima Rusije i NATO-a moraju uzeti u obzir "implikacije ruskih vojnih akcija u Gruziji".

"Mi, međutim, vjerujemo da bi bila greška suspendirati sve kontakte NATO-Rusija kada su oni veoma potrebni", rekla je glasnogovornica britanskog ministarstva.

Reagiranje zvaničnog Londona uslijedilo je poslije izjave ruskog predsjednika Dmirija Medvedeva, koji je ranije danas u Sočiju pozvao članice NATO-a da ne dopuste daljnje pogoršanje odnosa s Rusijom, ističući da je Rusija spremna na bilo kakvu odluku, sve do prekida saradnje.

Britanska vlada izražava i "žaljenje" zbog glasanja ruske Dume (donjeg doma parlamenta), koja je danas pozvala predsjednika Medvedeva da prizna otcijepljene gruzijske autonomije Južnu Osetiju i Abhaziju kao samostalne, suverene i nezavisne države, rekla je glasnogovornica britanskog ministarstva.

"Ovaj potez može samo da potakne sumnje o motivima i ciljevima Rusije koji dolazi poslije vijesti o nastavku aktivnosti ruske vojske u Senaki i Potiju", rekla je ona i dodala da glasanje nije obavezujuće za Medvedeva.

Isti poziv Medvedevu prethodno je uputio i Savjet federacije (gornji dom parlamenta).

Ministri vanjskih poslova NATO-a su 19. augusta izdali saopćenje povodom sukoba u Južnoj Osetiji, u kome je navedeno da "odnosi sa Rusijom ne mogu ostati kao ranije".