Prve fotografije
0

FOTO / Pogledajte mračnu pećinu u kojoj su boravili rudari

Sarajevo-x.com
Britanski mediji objavili su prve fotografije unutrašnjosti rudnika San Jose, mračnu pećinu u kojoj su rudari proveli 69 dana. Rudari su dane i noći provodili sjedeći na hladnoj i vlažnoj zemlji, oko njih je bila samo tama, koja je sa sobom nosila crne misli i hladnoća koja je puhala kroz kosti i zbog koje su strahovali da više neće osjetiti toplinu doma.

Nakon spasa iz čileanskog rudnika, rudari su postali globalne zvijezde. Nakon dva mjeseca proveli su vikend u svojim kućama i sa svojim porodicama… Do sada je nekoliko rudara dalo izjave o tome šta se zbivalo u tamnoj utrobi zemlje, međutim, i dalje su veoma tajnoviti.

"Nećemo pričati o tome", kazao je 63-godišnji Mario Gomez, najstariji među rudarima, kada su ga novinari pitali da prepriča svoju najveću noćnu moru u životu.

"Objavit ćemo knjigu", dodao je 29-godišnji Ariel Ticona. "Imamo rukopis sa 33 poglavlja. To je zapisnik kojeg Victor Segovia veoma dobro čuva. Svaki dan je pisao o dešavanjima u rudniku."

Segovia je za lokalni list "La Tercera" kazao kako mu je pisanje spasilo život.

"Bio sam tako nervozan kada sam trebao izaći na površinu da sam potpuno zaboravio ponijeti bilježnicu. Kasnije sam zamolio jednog rudara da mi je ponese. Sada taj tukopis čuvam na sigurnom", kazao je Segovia.

Ipak, nekolicina rudara je prekršila dogovor. Ispričali su kako je njihov najveći neprijatelj bio strah, kako su se bojali da više neće vidjeti svoje voljene i kako su danima gladovali. Naime, sve do 17. augusta, kada su im kroz probušenu rupu počeli dostavljati hranu, rudari su jeli samo po komad tune svaka 24 sata, a jednom se čak, mada kroz šalu, nametnula tema kanibalizma.

Većina rudara trenutno uživa u slavi, sretni su što su napokon na površini zemlje sa svojim prijateljima i rodbinom, a naravno imaju i brojne ponude, s obzirom da ih svijet doživljava kao istinske heroje.
Naime, Jamajka im je ponudila besplatan odmor, također, imaju ponudu da besplatno posjete Grčke otoke, ali imaju i mogućnost odmora u vili Graceland, Elvisa Presleya. Također, dobili su pozivnice da prisustvuju nogometnim utakmicama u Evropi.