Svijet
0

Pogledajte kakva su umjetnička djela bila skrivana u stanu u Minhenu

Klix.ba
Slika Franza Marca (Foto: AFP)
Više od 1.400 umjetničkih djela pronađeno je u Minhenu u stanu preprodavača umjetnina, sina naciste koji je služio Trećem rajhu. U kolekciji se nalaze i neka do sada neviđena djela Marca Chagalla, Otta Dixa, Maxa Liebermanna i Henrija Matissea. Vrijednost se procjenjuje na milijardu eura, a neka od tih djela predstavljena su danas javnosti.

Djela velikih majstora konfiskovana su tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, a neka od njih su ukradena ili na silu otkupljena od jevrejskih kolekcionara.

Skoro 70 godina vjerovalo se da su djela nestala u bombardovanju Dresdena 1945. godine, no ona su zapravo bila skrivana u stanu porodice Gurlitt.

Naime, nacista Hildebrand Gurlitt je u vrijeme nacističke Njemačke bio ovlašten da izvozi umjetnička djela koja su nacisti proglasili "izopačenima". On je i nakon Drugog svjetskog rata nastavio tajno trgovati umjetninama, tvrdeći kako je kolekcija nestala u bombardovanju. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1956. godine, a biznis je preuzeo njegov sin Cornelius Gurlitt, koji je umjetnine prodavao kada bi mu nedostajalo novca.

Djela možda nikada ne bi bila otkrivena da nije otvorena istraga u vezi sa utajom poreza. Gurlitt se našao na listi osumnjičenih, a kada je njegov stan u Minhenu pretresen u martu prošle godine, istražitelji su ostali u šoku.

U stanu je pronađena 121 uokvirena slika i 1.285 slika bez okvira.

Stručnjaci za umjetnine su istakli da su djela prljava i prašnjava, ali da nisu oštećena.

"Nevjerovatan je osjećaj gledati u umjetnine za koje ste smatrali da su nestale ili da su uništene. Slike su iznimno kvalitetne i posebne. Mnogi od pronađenih radova do sada su bili nepoznati", kazala je Meike Hoffmann, stručnjak za umjetnine.

Među nađenim umjetninama su i djela Pabla Picassa i Henrija de Toulouse-Lautreca, kao i Gustava Courbeta.

S obzirom na to da su umjetnine nađene prošle godine, novinari su postavili pitanje zbog čega se toliko dugo čekalo da se sa tim izađe u javnost.

"Slučaj smo držali u tajnosti iz praktičnih i pravnih razloga, ali i zbog toga što bi bilo kontraproduktivno da smo odmah izašli s tim u javnost", kazao je Reinhard Nemetz, glavni istražitelj. Nisu željeli otkriti gdje se djela trenutno nalaze.

Cornelius Gurlitt je na slobodi jer policija nema jake dokaze niti osnov za njegovo hapšenje.

Centralno vijeće Jevreja Njemačke zatražilo je objašnjenje zbog čega se pronalazak umjetničkog blaga predugo držao u tajnosti te su zatražili da djela budu vraćena vlasnicima.