Pucalo se iz dvocjevki i sačmarica
0

VIDEO / Pogledajte kako Srbi slave Božić u Kaliforniji

Sarajevo-x.com
Srbima u kalifornijskom gradiću Jackson policija svake godine dozvoli da na ulicama pucaju iz puški dvocjevki i sačmarica u zrak kako bi obilježili Božić po julijanskom kalendaru.

Kako pišu američki mediji, a prenosi Blic, riječ je o "jedinstvenom načinu na koji Srpska pravoslavna crkva donosi praznike".

"Dok je većina nas zapakovala božićne dekoracije, Srbi slave uz prasak", kaže spiker na lokalnoj televiziji KCRA.

Televizijski prilog na KCRA je počeo snimcima pitomog božićnog bogosluženja u Crkvi Svetog Save u Jacksonu, gradiću od oko 4.500 stanovnika u okrugu Amador. To je najstarija srpska pravoslavna crkva u Severnoj Americi, sagrađena 1894. godine.

Dinamika se zatim drastično mijenja, kamera nas vodi na ulice Jacksona, kojima se kolona Srba u džipovima i "pick up" kombijima vozi do centra grada, gdje počinje "prangijanje", piše Blic.

"Prije nego što su Srbi emigrirali ovdje, pucali su iz svojih pušaka da bi obavijestili komšije da dolaze na piće i zakusku", objašnjava Bo Gilman, mještanin Jacksona koji danas vodi firmu za osiguranje koju je njegov deda, Srbin Neđo Vuković, osnovao 1951. godine.

Spiker na kraju priloga smiruje gledaoce koje je možda uznemirio prizor naoružanih muškaraca koji pucaju iz vatrenog oružja nasred ulice.

"Vjerovatno se pitate da li je policija u Jacksonu dozvolila ovu pucnjavu? A odgovor je: Da, pucalo se ćorcima i malo se zabavilo", kaže spiker Galstan Dart.