Svijet
1

Pogledajte kako se gradio nasljednik "blizanaca", novi simbol New Yorka

Klix.ba
One World Trade Center (Foto: AFP)
One World Trade Center (Foto: AFP)
Na današnji dan navršilo se 12 godina od terorističkog napada na simbol New Yorka, a Njujorčani danas ponosno gledaju na nasljednika "blizanaca", novi One world Trade Center čije se konture već uveliko naziru, a otvaranje se očekuje uskoro.

One World Trade Center sada se uzdiže 541 metar u zrak, a on je samo dio kompleksa koji se proteže na 64.750 kvadrata prostora i koji sadrži više nebodera u kojima će biti smještene kancelarije, kao i američki nacioanlni spomenik i muzej posvećen 11. septembru.

Pri izgradnji novog World Trade Centera izuzetno se vodilo računa o sigurnosti najvećeg nebodera. Godine 2008. procjena je bila da će projekt koštati 11 milijardi dolara, sada je ta brojka narasla na 15 milijardi, prenose američki mediji.

Danas, 12 godina nakon terorističkih napada, radovi na neboderu koji će činiti centralni dio ovoga kompleksa uveliko se privode kraju i svi sa optimizmom iščekuju njegovo otvaranje. Novi neboder ima vrlo široku betonsku bazu otpornu na eksplozije, kako ne bi ponovo doživio sudbinu "blizanaca".

Zgrada će biti ukrašena posebnim zaštitnim staklom iznimno otpornim na lomljenje. Također, njegovu kutijastu jezgru čini pojačani beton koga još zovu i tekući čelik, a napravljena su i znatno šira stubišta za slučaj evakuacije.

Zdanje je Amerikancima važno kao simbol ponosa i otpora svim nastojanjima terorista da unište njihov način života.