Svijet
2

Pogledajte kako muslimani širom svijeta proslavljaju Kurban-bajram

Anadolija
Džamija Murat aga u Libiji (Foto: Anadolija)
Jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram obilježava se u mnogim zemljama širom svijeta, osim u Iranu, Pakistanu, Maroku i Mauritaniji.

Turska

Muslimani su preplavili poznatu džamiju Sultanahmet u Istanbulu kako bi klanjali bajram-namaz. Muslimani su klanjali bajram-namaz u džamiji i u avliji džamije, a među njima bila je i poneka žena. Mustafa Akgul je održao predavanje prije namaza, u kojem je istakao nadu da će jednog dana biti otvorena i poznata Aja Sofija kao džamija, u kojoj će se moći klanjati bajram-namaz.

Muslimani su jedni drugima čestitali bajram nakon klanjanja bajram-namaza.

Dubai

U Dubaiju, muslimani su se okupili na trgu Musalla Al Aid u jutarnjim satima, kako bi obavili bajram-namaz. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima bajram-namaz se klanja u centralnim dijelovima gradova.

Kurbani u Dubaiju smiju se klati samo u za to predviđenim prostorijama i mjestima, te je zato rijetkost vidjeti klanje kurbana u centralnim naseljima. Mnogi tržni centri organizuju razne aktivnosti, tako da Kurban-bajram u Dubaiju prolazi više u duhu festivala.

Kina

Muslimani u Kini okupili su se u džamijama. U glavnom gradu Pekingu, muslimani su klanjali bajram-namaz u jednoj od najstarijih džamija u ovom gradu, u džamiji Niucie. Prema službenim podacima, u Kini živi više od 20 miliona muslimana.

Kirgistan

Nekoliko desetaka hiljada muslimana u glavnom gradu Kirgistana Biškeku, klanjalo je bajram-namaz na trgu ispred zgrade vlade.

Kuvajt

Kuvajćani su također klanjali bajram-namaz na otvorenom, uz velike sigurnosne mjere. Širom zemlje, obezbijeđen je 71 trg za klanjanje.

Egipat

Protivnici vojnog udara u Egiptu, nakon bajram-namaza, počeli su proteste. Egipćani, prvenstveno u gradovima Kairo, Aleksandrija, Port Said i drugim, uzvikivali su različite slogane poput “Neka se sruši vojna uprava“ i “Nećemo nikad zaboraviti šehide“, uz znak Rabie.