"Uspomene u prahu"
4

Pogledajte kako je Afganistan izgledao prije Sovjetske invazije

Klix.ba
Peg Podlich u Afganistanu
William Podlich je 1967. godine s porodicom odselio u Afganistan i radio kao profesor u Kabulu. S obzirom na to da se amaterski bavio forografijom, njegova zanimacija je bila dokumentovanje života u Kabulu. Ni slutio nije da će te njegove fotografije danas imati veliku vrijednost.

U mirnom Afganistanu, u gradu koji se razvijao u ekonomskom i modernizacijskom smislu Podlich je samo deset godina prije Sovjetske invazije 1979. godine živio sa svojom porodicom i uživao u šetnjama i fotografisanju ljepota grada. Danas fotografije načinjene 1967. i 1968. godine i fotografije iz današnjeg vremena nemaju apsolutno nikakve sličnost. Kabul je danas grad čiji stanovnici žive u svakodnevnom strahu.

"Kada gledam tatine fotografije sjećam se Afganistana kao zemlje koja ima historiju i kulturu. Grozno je sada gledati i slušati o patnji koju Afganistanci preživljavaju gotovo 40 godina", kazala je Peg Podlich.

Fotografije profesora Williama Podlicha na internet je postavio Pegin suprug Clayton Esterson.

"Kada sam vidio zbirku fotografija odmah sam prepoznao koliku historijsku važnost imaju. Mnogi Afganistanci ostavili su komentare na stranici izražavajući zahvalnost što sam im omogućio da vide fotografije na kojima je prikazano kako je njihova zemlja izgledala prije rata. Znači da je vrijedilo to što sam digitalizirao ove fotografije", kazao je Esterson.

Peg je ispričala kako se i danas sjeća da je kao djevojčica bila veoma uzbuđena što sa ocem, sestrom i majkom odlazi u Afganistan te da se prije svega sjeća kako su ljudi bili veoma ljubazni prema njima i spremni da im pomognu.