Najveća zapljena u Meksiku
0

FOTO / Pogledajte kako gori 105 tona marihuane

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U vojnoj bazi u Tijuani spaljeno je više od 105 tona marihuane. Droga je spaljivana tokom dva dana kako bi se izbjeglo stvaranje gustih oblaka dima koji bi mogli naškoditi lokalnom stanovništu.

Meksičke snage sigurnosti prije nekoliko dana zaplijenile su 105 tona marihuane u gradu Tijuani na granici sa SAD-om. U akciji, koja je počela kada je grupa naoružanih ljudi iz kolone automobila otvorila vatru na policiju, uhapšeno je 11 osoba, a odmah je naređeno da se marihuna, čije ulična vrijednost iznosi najmanje 245 miliona eura, zapali.

Vojska je satima u blizini baze u Tiujani vršila pripreme za spaljivanje više od 105 tona marihuane. Kada su svi paketi poredani droga je zapaljena, a nekoliko vojnika ostalo je na straži dok marihuana u potpunosti ne izgori.
Naravno, morali su nositi maske za lice, a spaljivanje se vršilo postepeno kako ne bi došlo do stvaranja oblaka dima koji bi mogli naštetiti stanovništvu.
General Alfonso Duarte istakao je kako je nedavna zapljena bila najveća u historiji Meksika, i pretpostavlja se da je droga pripadala narkokartelima Sinaloa.
Naime, marihuana je bila zapakovana u više od 15.000 paketa, a kriminalne bande su nje namjeravale prokrijumčariti u SAD.
"Ova zapljena i spaljivanje droge imat će veliku utjecaj na kriminalce, a pogotovo na vođe bandi. Svjesni smo da ovakva vrsta akcije protiv trgovaca drogom može izazvati osvetničke napade, ali policija i vojska su spremni na to. Napad je i dalje naša najbolja odbrana", kazao je general Duarte, prenosi "Daily Mail".