Druga strana svakodnevnice
0

Pogledajte fascinantne fotografije iz života žena vojnika u Afganistanu

Klix.ba
Jessica French obilazi porodice u provinciji Helmand
One su jake, hrabre i samouvjerene. Bez imalo straha koračaju afganistanskim tolom, nose tešku vojnu opremu i brinu o sigurnosti mještana provincije Helmand. Ipak, one su žene. Nakon napornog dana, povlače se u svoje prostorije i nalaze vremena za sebe, za svoj izgled, ljepotu tijela i kose.

Bivša pripadnica britanski kraljevskih zračnih snaga Alison Baskerville je načinila nevjerovatne fotografije koje prikazuju kako žive britanske žene vojnici u Afganistanu.

Svakodnevno učeći paštu jezik, one se druže sa tamošnjim ženama, sklapaju prijateljstva s njima i obilaze ih čak i u najopasnijim dijelovima Helmanda.

"Fotografije koje je načinila Alison pokazuju kako se žene, Britanke i Afganistanke, bore sa teškim, gotovo asketskim uslovima života i kako održavaju svoj moral i individualnost u veoma zahtjevnim okolnostima", kazao je glasnogovornik britanske vojske u Afganistanu.

Baskerville je u Helmandu provela šest sedmica i, kako je istakla, željela je pokazati i onaj drugi način života žena koje su odlučile služiti svojoj zemlji i narodu.

"Moja namjera nije bila prikazati kako su ove žene izuzetne ili drugačije od muškaraca, već prikazati da one obavljaju bitan posao, koji je njihova stast. S druge strane, dobro se osjećaju i kada skinu uniformu. Željela sam prikazati šta tada rade, odnosno prikazati njihovu ljudsku stranu", istakla je Baskerville.

Tokom boravka u provinciji Helmand, Baskerville je pratila život pukovnice Anne Crossley i medicinske sestre i pukovnice Jessice French.

Crossley pomaže afganistanskim ženama, uglavnom kroz razgovor s njima.

"Najupečatljivija mi je bila fascinacija tih žena kada sam im prišla, skinula šljem i naočale i počela pričati s njima na njihovom jeziku", kazala je ona za London Evening Standard.

Jessica French je dodala da upravo ženstvenost i karakterne osobine žena mogu pomoći u njihovom poslu, odnosno u razgovoru i pomaganju Afganistankama.

Obje su navele da se najprije treba raditi na obrazovanju djece i žena u Afganistanu.

"Njihov život je težak, ali mnoge žene koje smo sreli su veoma pozitivne i vjeruju u bolju budućnost", kazala je French.

Inače, fotografije Britanki vojnika u Afganistanu će se naći na izložbi "The White Picture" u Londonu.