Iz srca rezervata
289

Pogledajte fascinantne fotografije američkih Indijanaca

Klix.ba
Početkom 20. stoljeća dogodio se jedan od najvećih genocida u historiji čovječanstva. U prvoj deceniji Sjedinjene Američke Države otvorile su rezervate u kojima su od bolesti, očaja ili od ruke američkih vojnika umirali američki Indijanci.

Edward S. Curtis, fotograf iz Seattlea, shvatio je važnost nestanka Indijanaca. Trideset godina svog života posvetio je dokumentovanju preživjelih. Mnoge od njegovih kultnih fotografija sada se mogu naći objedinjene u knjizi "Short Nights of the Shadow Catcher: The Epic Life and Immortal".

Lovac na sjene, kako su zvali Curtisa, preminuo je 1952. u 84. godini. Bio je poletan čovjek, visok i bradat. Novac za svoje projekte fotografisanja svakodnevnog života 80 plemena dobijao je od elite, iste one elite čije su industrijske operacije i dovele do istrebljenja Indijanaca.

Curtis je vremenom uspio steći povjerenje mnogih plemena, a strpljenje i upornost su mu omogućili da ode na nekoliko ekspedicija tokom kojih je fotografisao lica, kampove i rituale Indijanaca, te ih pratio u lovu. Također je pozivan da prisustvuje njihovim tajnim ritualima, što je prilika koju su dobili rijetki bijelci.

Napravio je blizu 40.000 fotografija i 10.000 snimaka na 75 jezika, što je jedno od najtemeljitijih antropoloških istraživanja koja su ikad provedena.