Udario autom u drvo
0

Poginuo mladić koji je vozio umjetnim rukama

Sarajevo-x.com
Austrijanac koji je prvi u Evropi dobio inovativne umjetne ruke poginuo je nakon što je automobilom skrenuo s ceste i udario u drvo, piše "Daily Mail".

Christian Kandlbauer (22) izgubio je obje ruke u nesreći 2005, ali se u velikoj mjeri vratio normalnom životu zahvaljujući protezama na rukama, kojima je upravljao uz pomoć tehnologije. Umro je u četvrtak u bolnici u Grazu, gdje je bio na intenzivnoj njezi od utorka, dan nakon nesreće.

Uzroci nesreće i dalje su nejasni, odnosno niko sa sigurnošću ne može tvrditi da su uzrok problemi s protezama na rukama. Kandlbauer, koji se vozio na posao svako jutro nakon što je dobio vozačku dozvolu prije godinu, govorio je kako je njegov život dramatično poboljšan, budući da su proteze prepoznavale signale iz njegovog mozga te se pomjerale u skladu s tim.

"Zahvaljujući tome, ja sam samostalan skoro kao prije nesreće", kazao je Kandlbauer u komentarima na web-stranici firme Otto Bock HealthCare Products GmbH, koja proizvodi proteze.

Da bi proteze radile, četiri Kandlbauerova živca bila su preusmjerena na njegove mišiće na lijevoj strani prsa, pojasnio je stručnjak Hubert Egger. Kandlbauerov automobil Subaru Impreza je adaptiran s posebnom opremom, uključujući i izmijenjenu ručnu kočnicu i tipku za pokretanje funkcija kao što su sirena, svjetla i brisači vjetrobrana. Automobil je dobio dozvolu od lokalnih vlasti.

Na svojoj web-stranici, Kandlbauer je opisao kako obje ruke svake noći puni poput mobitela. On je također napisao da je dobivanje vozačke dozvole je bilo jedan od njegovih glavnih ciljeva. Članovi javnosti sada koriste njegovu web-stranicu da izraze svoju sućut.

Notburga Halbauer, glasnogovornica firme, rekla je kako je Kandlbauer bio prva osoba izvan Sjedinjenih Država koja je dobila ove proteze.