Svijet
54

Poginuo demonstrant u Istanbulu, nema povrijeđenih bh. državljana

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tursko udruženje ljekara je saopćilo da je 20-godišnji demonstrant poginuo u ponedjeljak u Istanbulu kada ga je udarilo taksi vozilo, dok je još četvero povrijeđeno u istom incidentu, od toga je jedna osoba u veoma teškom zdravstvenom stanju.

Ovo je prvi zvanično potvrđeni smrtni slučaj tokom protesta, a u nedjelju su pojedine organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrdile da je dvoje ljudi smrtno stradalo.

U protestima koji se dešavaju u Turskoj proteklih dana nema povrijeđenih državljana BiH, kazao je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Dodao je da je Ministarstvo vanjskih poslova u stalnom kontaktu s bh. predstavništvom u ovoj zemlji te da pomno prati razvoj situacije.

Turska je ušla u četvrti dan intenzivnih protesta širom zemlje koji su počeli kao negodovanje zbog izgradnje tržnog centra u Gezi parku, u Istanbulu, a preraslu su u opći protest protiv vlade u svim većim gradovima.

Policija i dalje pokušava suzbiti demonstracije upotrebom suzavaca i vodenih topova.

Sindikat uposlenih u javnoj upravi (KESK), jedan od četiri najveća sindikata u Turskoj, najavio je da će sutra stupiti u štrajk. Najavili su kako je to "štrajk upozorenja" kao odgovor na "teror države" nad demonstrantima. KESK broji oko 240.000 radnika.

Tokom današnjeg dana priveden je veliki broj demonstranata, a Aylin Nazlıaka, članica opozicione Republikanske narodne stranke, tvrdi da je samo u Ankari privedeno 1.500 građana.

Ona je izjavila da su mnogi od privedenih bili prisiljeni potpisati izjave u policiji, da im je uskraćeno pravo na advokata te da su im oduzeti mobilni telefoni. S druge strane policija je saopćila da je u glavnom gradu te zemlje u pritvoru zadržano 500 demonstranata.

Četvrti dan protesta okupljeni građani na trgovima širom Turske izrevoltirani izjavama premijera i upotrebom sile nad njima, zatražili su smjenu Recepa Tayyipa Erdogana.

Turski premijer je ranije jutros izjavio kako obavještajne službe u toj zemlji istražuju mogućnost umiješanosti "inozemnih veza" u demonstracije koje su eskalirale tokom proteklog vikenda.

Erdogan je također izjavio da turski narod ne smije sebi dozvoliti da bude isprovociran i uvučen u demonstracije koje su organizirale ekstremističke snage te je ustvrdio da nemiri nemaju veze sa Gezi parkom.

Premijer je jutros otputovao u Sjevernu Afriku.