Afganistan
0

Poginuo američki veteran iz Vijetnama

FENA
U Afganistanu je poginuo jedan pripadnik američke vojske koji je bio i veteran Vijetnamskog rata. Narednik Jose Crisostomo, koji bi krajem ovog mjeseca navršio 60 godina, poginuo je od detonacije eksplozivne naprave blizu njegovog vozila, prenosi Glas Amerike.

On je pristupio američkoj vojsci 1969. godine, te bio nagrađen Bronzanom zvijezdom za borbene doprinose u Vijetnamskom ratu. Dobrovoljno se prijavio za dužnost u Afganistanu, gdje je bio raspoređen u Međunarodne snage za održavanje sigurnosti (ISAF) u Kabulu.

Američka vojska je saopćila da je najmanje 4.337 njezinih pripadnika poginulo u ratu u Iraku od njegova početka u martu 2003. godine, a više od 31 hiljade pripadnika američke vojske u tom je ratu bilo ranjeno.

Prema istom saopćenju, u ratu u Afganistanu je od jeseni 2001. poginulo 716 vojnika i časnika. Većina žrtava je pala u Afganistanu, a neki u Pakistanu i Uzbekistanu. U istom je ratu ranjeno više od 3500 pripadnika vojske.

Pentagon izvještava da je izvan regije poginulo 69 pripadnika oružanih snaga koji su radili na operacijama podrške. Te su žrtve zabilježene u Džibutiju, Kirgistanu, Tadžikistanu, Turskoj i nekim drugim zemljama.

U oba rata, priopćilo je Ministarstvo odbrane, poginulo je i 14 civilnih uposlenika u oružanim snagama.