Afganistan
0

Poginulo osmero djece

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Osmero djece poginulo je igrajući se sa raketom, koju su pronašli u selu u provinciji Kunduz, na sjeveru Afganistana, rekli su zvaničnici.

Incident se dogodio u oblasti Ali Abad, u kome su talibani juče ispalili više raketa u pokušaju da ometu održavanje parlamentarnih izbora.

"Sedmoro djece poginulo je na licu mjesta, dok je jedno podleglo povredama na putu do bolnice", rekao je šef lokalne policije Habibulah Mohtašim.

On je dodao da su raketu, koju su djeca pronašla, ispalili jučer talibani, ali da ona tada nije eksplodirala.

Hiljade Afganistanaca je ili poginulo ili osakaćeno usljed eksplozije mina i bombi ostalih nakon 30-godišnjeg rata, nakon invazije SSSR-a na ovu zemlju.

Više od 650 kvadratnih kilometara afganistanske teritorije su minska polja, dok je više od 11.000 protivpješadijskih mina i 380.000 bombi i eksplozivnih sredstava očišćeno za prvih pet mjeseci ove godine, saopštile su UN.

Dok se deminerske agencije svakodnevno bore da očiste minska polja, iznova se pojavljuju nove bombe, mine i eksplozivna sredstva koje koriste snage NATO, afganistanski vojnici i talibani, a najčešće žrtve su civili.