Svijet
0

Poginula u napadu: Objavljen posljednji video mlade Amerikanke Kayle Mueller koju je zarobio IDIL

Klix.ba
Prošlo je više od godinu i po otkako je IDIL zarobio i ubio američku humanitarnu radnicu Kaylu Mueller. Medijima je dostavljen njen posljednji video koji je snimila kada su je zarobili.

Mueller je na sebi imala zelenu majicu i maramu na glavi. Vidno potresena predstavila se i zatražila pomoć.

"Moje ime je Kayla Mueller. Potrebna mi je vaša pomoć. Predugo sam ovdje i veoma sam bolesna. Veoma je strašno biti ovdje", kazala je klipu od 10 sekundi.

IDIL je snimio ovaj video kako bi dokazao da je njihova zarobljenica još živa. FBI ga je dobio i predao njenim roditeljima 2013. godine. Mueller je preživljavala pakao još dvije godine i potom je ubijena.

"Vidjela sam kako je mršava, ali i to da su njene oči mirne i čiste. To je slomilo moje srce jer sam vidjela njenu snagu", kazala je majka Marsha.

Mueller i njen momak oteti su iz vozila Ljekara bez granica u Alepu kada su dostavljali pomoć 4. augusta 2013. godine. IDIL tada nije bio toliko poznat. Bila je jedan od prvih zarobljenica za koju su tražili novac. Video su poslali preko humanitarnih radnika vlastima koje su ga potom predale njenim roditeljima.

FBI-ev istražitelj Chris Voss kazao je kako je ovaj video snimljen više puta i kako su je šminkali da bi izgledala zdravo. Pregovori su počeli tek nakon 10 mjeseci. Sve nade polagali su u nevladine organizacije koje su kazale kako se u sve uključila i sirijska vlada.

U narednoj poruci otmičari su tražili da oslobode dr. Aaafiu Siddiquija za nju ili da plate pet miliona eura. Muller je bila i seksualna robinja koju su mučili sve dok nije poginula u zračnom napadu u februaru prošle godine.

Njeni roditelji ogorčeni su na Ljekare bez granica jer nisu htjeli pomoći njihovoj kćeri. Otac Carl kazao je kako su predugo čuvali informacije koje su imali, te da nisu htjeli prenositi poruke.

Također, imali su priliku da učestvuju u pregovorima, ali nisu. Ljekari bez granica su kazali kako nije njihova obaveza to da rade, a za njenu smrt kazali su kako je tragična i bolna.