Izraelski požar oslabio
0

Poginula 41 osoba, izgorjelo pet miliona stabala

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Vatrogasci su u nedjelju uspjeli dovesti šumski požar, koji bjesni sjeverom Izraela već gotovo 72 sata, u "najstabilnije stanje", kako je izjavio zapovjednik Vatrogasne službe Shimon Romah za izraelski vojni radio, upozorivši istodobno da još nije vrijeme za pretjerani optimizam.

"Stanje u koje smo uspjeli dovesti šumski požar koji bjesni ovim područjem već 72 sata, najstabilnije je od trenutka otkad je buknuo", kazao je Romah.

No jedan od njegovih pomoćnika upozorio je da su vjetrovi, koji neprestano ometaju vatrogasce da požar u potpunosti ugase, tokom noći ojačali te mogu ponovno utjecati na širenje požara na okolna područja.

Požar je buknuo u četvrtak prije ponoći jugoistočno od Haife. Do subote navečer odnio je 41 ljudski život, uništio 50 kvadratnih kilometara zemlje, progutao pet miliona stabala i primorao 17.000 ljudi s 14 lokacija da napuste svoje domove.

Pri gašenju se obično koriste vatrogasni avioni, no u ovom je slučaju to bilo samo djelomično moguće, jer su vjetrovi sve vrijeme vrlo snažno puhali. Tokom subote u gašenju požara pomagali su avioni iz Grčke, Kipra, Turske i Bugarske kao i ruski zrakoplov koji može ponijeti 42.000 litara vode.

Pomoć u avionima i drugim sredstvima Izraelu šalju i Španija, Egipat, Jordan, Hrvatska, Rumunija, Italija, Azerbejdžan, Velika Britanija i SAD, a palestinske su vlasti poslale vatrogasna vozila. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na konferenciji za medije zahvalio zemljama koje su poslale pomoć Izraelu u gašenju požara.

U nedjelju rano ujutro požar je ograničen na četiri manje lokacije, a s obzirom na to da je vjetar oslabio, odmah je angažirano 30 aviona, među kojima i jedan super tanker, koji prenosi 80.000 litara vode, a u Izrael je doletio u subotu navečer.

"Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti do nedjelje poslijepodne, uz pomoć 33 vatrogasna aviona ugasiti veći dio požara", kazao je za Jerusalem Post visoki dužnosnik zračnih snaga izraelske vojske.