Svijet
0

Poettering: Rumunija mora suzbiti korupciju

FENA
Predsjednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Poettering zatražio je u utorak od Rumunije da pojača borbu protiv korupcije, naglasivši da bi reforme koje provodi ta zemlja mogle postati primjer drugim evropskim državama koje se žele priključiti Evropskoj uniji.

Bruxelles pažljivo prati napredak u provođenju reformi u Rumuniji otkad se ta zemlja u januaru priključila EU-u, prenijela je agencija Reuters.

"Na polju borbe protiv korupcije ima još posla", rekao je Poettering u govoru pred rumunskim parlamentom.

U posljednjih nekoliko mjeseci rumunski istražni organi su pokrenuli više istraga o krivičnim djelima bivših i sadašnjih ministara, uključujući bivšeg premijera Adriana Nastasea.

Rumunska vlada je saopćila da se energično trudi suprotstaviti korupciji, ali je Međunarodna agencija za transparentnost proglasila Rumuniju najkorumpiranijom državom u EU-u.

"Korupcija se ne tolerira u EU-u, ni na nižem, ni na višem nivou. Želim vas ohrabriti da nastavite proces reformi, tako da dođe do demokratije i vladavine zakona, što može poslužiti kao model zemljama jugoistočne Evrope koje se žele priključiti Uniji", zaključio je Poettering.