Svijet
0

Poetski terorista: Prva žena osuđena za terorizam

Sarajevo-x.com
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Samina Malik prva je žena u Velikoj Britaniji koja je osuđena za terorizam. Ona sebe naziva "poetskim teroristom" koja u svojim radovima poziva na pobunu protiv Zapada, a policija je u njenoj kući našla članke i priručnike povezane s terorističkim djelovanjem te mnogobrojne video snimke o masakrima.

Samina Malik (23) sebe naziva poetskim teroristom, a u svojim poemama govori o tome kako želi postati mučenica te poziva na pobunu i ustanak protiv Zapada i svih nevjernika, izvijestio je Daily Mail. Osim toga, Maliki je napisala kako "jedan otrovni metak može pobiti sve osobe u jednoj ulici" i dodala da je "žrtva koju podnose njena braća velika".

Također je izjavila kako je uživala u videima u kojima se vidi masakr koji su napravili sljedbenici Osame bin Ladena.

Policija je u njenoj kući pronašla priručnike, članke i ostali pisani materijal u vezi s terorističkim djelovanjem, a otkrili su kako je u nekoliko navrata htjela donirati novac za terorističke ćelije. Osim toga, bila je i član ekstremističke grupe koja je povezana s Omarom Bakri Mohammedom.

Porota je nakon 19 sati vijećanja osudila Maliki zbog posjedovanja inkriminirajućih dokumenata i članaka koji su mogli biti upotrijebljeni za teroristički napada, a to sve prema Aktu o terorizmu iz 2000. godine.

Maliki je otkrivena putem sumnjivog e-maila, koji je pronađen na njenom kompjuteru, a presudu će čuti 6. decembra.