Svijet
0

Podrška SAD-a integraciji Crne Gore u NATO neće izostati

FENA
Sjedinjene Države snažno podržavaju euroatlantski integrativni proces Crne Gore i pomoći će da ta zemlja što skorije postane članica NATO-a.

To je Glasu Amerike, uoči odlaska u regiju i ovosedmičnog samita članica Američke-jadranske povelje u Splitu kome će prisustvovati i predstavnici Crne Gore, kazala zamjenica pomoćnika državnog tajnika za Evropu i Euroaziju Rosemary DiCarlo.

Samit u Splitu dolazi nakon susreta koji je na marginama ovogodišnjeg zasjedanje Generalne skupštine UN-a organiziran u njujorškom hotelu Astoria Walldorf.

Tom sastanku predstavnika država Američke-jadranske povelje, institucije kroz koju SAD pokušava ubrzati prijem u NATO, Hrvatske, Makedonije i Albanije, prisustvovali su i predstavnici Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Na sastanku u Splitu, kazala je visoka dužnosnica State Departmenta DiCarlo, bit će riječi o saradnji Jadranske povelje sa novim članicama programa Partnerstvo za mir, od kojih neke već učestvuju u zajedničkim vojnim vježbama.

Razmotrit ćemo moguće proširenje Povelje i razgovarati o putu ka punopravnom članstvu u NATO-u, kazala je Rosemary DiCarlo.

Članice Jadranske povelje bit će najvjerovatnije primljene u NATO po principu regate - u momentu kada ispune odgovarajuće uvjete. Najavljeno je da bi Albanija, Makedonija, ali prije svega Hrvatska mogle već u aprilu iduće godine biti najozbiljniji kandidati za mjesto u zapadnoj vojnoj alijansi.

Crna Gora je članstvo u NATO-u potvrdila kao strateško opredjeljenje, a Rosemary DiCarlo je kazala da podrška Sjedinjenjih Država u tome procesu neće izostati.

Želimo da Crna Gora napreduje veoma brzo i voljni smo sarađivati kako bismo joj u tome pomogli, kazala je DiCarlo, koja je već otputovala u regiju.

Inače, samitu u Splitu 11. oktobra prisustvovat će i ministri vanjskih poslova i odbrane baltičkih država, koji će članicama Povelje i gostima samita - predstaviti vlastito iskustvo uspješne euroatlantske integracije.