Evropski parlament
0

Podrška palestinskoj državi u grancima iz 1967. godine

FENA
Jerzi Busek
Jerzi Busek
Evropski parlament podržava stvaranje palestinske države u granicama prije rata 1967. godine uz razmjenu teritorija, rekao je u srijedu predsjednik tog tijela Jerzi Busek u obraćanju Knessetu (parlamentu) u Jerusalemu.

Busek je naglasio da je Evropski parlament prihvatio viziju mira na Bliskom istoku koju je iznio američki predsjednik Barack Obama u govoru u Washingtonu 19. maja.

Direktni mirovni pregovori su jedino rješenje, ocijenio je Busek koji je u utorak u Ramallahu na Zapadnoj obali izrazio protivljenje Evropskog parlamenta palestinskim planovima da traže priznanje nezavisne države u UN-u u septembru, bez pregovora o tome s Izraleom.

Takvom potezu se protivi i Washington, koji uz neke evropske zemlje, uključujući Njemačku i Italiju, vrši pritisak na Palestince da odustanu od glasanja u UN-u. Oni također vrše pritisak na Izrael da poduzme korake koje će uvjeriti Palestince da to učine.

"Izrael ima temeljno pravo da postoji. Hitan napredak u mirovnim pregovorima je danas potrebniji nego ikada. Mi ne možemo priuštiti status quo", rekao je Busek (70) koji je veliki dio svog govora posvetio holokaustu u Drugom svjetskom ratu u kome je ubijeno šest miliona Jevreja.

Busek je, međutim, podržao palestinski stav o Jerusalemu, direktno izjavivši da istočni dio tog grada treba da postane glavni grad njihove države.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je nedavno odbacio podijelu Jerusalema i skoro potpuno izraelsko povlačenje na granice prije rata 1967. godine, kada je osvojena Zapadna obala od Jordana i pojas Gaze od Egipta. On je te granice označio neodbranjivim.