Zapadna obala - pojas Gaze
0

Podrška palestinskim zatvorenicima u Izraelu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hiljade Palestinaca izašlo je u ponedjeljak na demonstracije na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze u znak solidarnosti s palestinskim zatvorenicima u Izraelu koji su stupili u štrajk glađu.

Oko 2.000 osoba se okupilo ispred sjedišta Crvenog križa u Nablusu, na sjeveru Zapadne obale, s palestinskim zastavama, fotografijama zatvorenika i transparentima na kojim je pisalo "Ne zatvorskoj izolaciji".

Crvenom križu je predato pismo u kojem se traži intervencija organizacije s ciljem oslobađanja Palestinaca koje Izrael drži u zatvoru i koji gladuju.

Više stotina osoba okupilo se na sličnim demonstracijama i u Ramallahu, sjedištu Palestinske vlasti i na Zapadnoj obali.

"Uvjeravamo naše hrabre zatvorenike da se približava dan oslobođenja i da (izrealski narednik Gilad) Shalit neće okusiti slobodu i neće ponovo vidjeti svjetlo sve dok naši zatvorenici ne budu oslobođeni živi i zdravi", izjavio je jedan od vođa Hamasa Ismail el-Aškar.

"Hiljade Palestinaca u izraelskim zatvorima započele su 28. septembra štrajk glađu kako bi osudile zatvorsku izolaciju", izjavio je palestinski ministar za zatvorenike Isa Karakae.

Prema podacima izraelskog Udruženja za zaštitu ljudskih prava B'Tselem, više od 5.000 Palestinaca je u izraelskim zatvorima, među kojim je oko 200 maloljetnika.