Ankete u SAD-u
0

Podrška Obami 50 posto

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Podrška američkih birača za predsjednika Baracka Obamu trenutno iznosi oko 50 posto, pokazala su dva ispitivanja javnog mnijenja objavljena u utorak.

Pedeset posto Amerikanaca obuhvaćenih anketom za CNN/Opinion Research Corporation reklo je da odobrava kako predsjednik obavlja svoj posao, dok je 51 posto anketiranih za ABC News/Washington Post kazalo da odobrava Obamin rad.

U anketi CNN-a stopa neodobravanja za Obamu je 47 posto. Od ispitanih demokrata, 84 posto odobrava njegov rad, a 14 posto ne odobrava, dok 82 posto republikanaca ne odobrava način na koji Obama obnaša dužnost predsjednika.

Kada je riječ o neovisnim biračima, koji čine oko 30 posto američkog biračkog tijela, 46 posto ispitanih reklo je da odobrava kako Obama radi svoj posao, dok je 49 posto kazalo da ne odobrava.

Stopa odobravanja za Obamu dostigla je visokih 55 posto u januaru, u anketi CNN-a provedenoj nakon što je u Kongresu održao govor o stanju nacije.

U ABC News/Post anketi Obama je sredinom januara imao 54 posto podrške. Bez obzira na pad podrške od tada, Obama i dalje bolji prolazi u istraživanjima raspoloženja birača, nego što je to bio slučaj u drugoj polovini prošle godine.

CNN anketa provedena je na uzorku od 1.023 odrasle osobe od 11. do 13. marta, uz marginu greške od plus ili minus 3 posto, dok je ABC News/Post ispitivanje provedeno od 10. do 13. marta na uzorku od 1.005 odraslih, a ima marginu greške od plus ili minus 3,5 posto