Svijet
0

Podrška Britanije ulasku Turske u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski ministar vanjskih poslova David Milliband izjavio je u srijedu da njegova zemlja podržava nastojanje Turske da uđe u Evropsku uniju i naglasio da ništa osim punoga članstva ne predstavlja alternativu.

"Želimo biti saveznici Turske unutar EU-a, a ne samo zagovornici boljeg dijaloga između Unije i Turske", izjavio je Milliband u Ankari na zajedničkoj konferenciji za štampu s turskim kolegom Alijem Babacanom, što je jasna aluzija na protivljenje vlada Francuske i Austrije da podrže puno članstvo Turske.

Milliband je doputovao u utorak u Ankaru zajedno sa kraljicom Elizabetom II i njezinim suprugom princom Philipom. To je prva posjeta kraljice Elizabete Turskoj od 1971. godine.

"Posjeta kraljice je simbol produbljivanja odnosa naših zemalja", rekao je Milliband, dodajući da se radi o odnosima na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom i političkom planu.

Kraljevski par je u srijedu u posjeti Bursi, gradu na zapadu Turske, prenijele su agencije.

Milliband je najavio pokretanje "specijalnog dijaloga" Velike Britanije i Turske o pitanju borbe protiv terorizma i klimatskim promjenama.