Albanija
0

Podmornice prodaju kao staro gvožđe

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Albanija je odlučila da rasproda kao staro gvožđe podmornice koje ima u sastavu svoje ratne mornarice još od vremena saradnje s bivšim Sovjetskim Savezom.

Tirana ima četiri takve podmornice koje su joj preostale kada je režim Envera Hodže krajem pedesetih godina raskrstio veze s komunističkim režimom u Moskvi. Dvije će sada biti rasprodate kao staro gvožđe, jedna je već potonula, dok će četvrta biti pretvorena u muzej koji bi svjedočio o „velikoj albanskoj pobjedi“ nad moćnim SSSR-om.

  • Mi se plašimo da sve ne potonu i zato hoćemo da ih prodamo, objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, prenose u utorak agencije.

Te podmornice su nekad bile ponos albanske ratne mornarice i imale su, kako se sada podsjeća, mnoge tajne misije u cijelom Mediteranu 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća. Njih su, kao i drugu vojnu opremu i naoružanje, 1997. godine opljačkali razjareni građani, koji su bili prevareni zbog takozvane piramidalne štednje.

Do rasprodaje sovjetskih podmornica u staro gvožđe dolazi gotovo u isto vrijeme kada je u Albaniju stigla prva moderna NATO podmornica.

Tirana je prošle godine postala član Atlantskog saveza i sada će morati da prilagodi svoje naoružanje i vojnu opremu NATO standardima.