Novi napad
0

Podmetnut požar u kući karikaturiste Larsa Vilksa

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Nepoznata lica pokušala su da zapale kuću švedskog crtača Larsa Vilksa, koji je izazvao nemire karikaturama poslanika Muhameda sa tijelom psa, saopštila je policija.

"Šteta nije velika, dio prednjeg dijela kuće je pocrnio, a nekoliko prozora je slomljeno. Požar se ugasio sam od sebe", rekla je portparol policije Sofi Osterhajm France Pressu.

Policija je pronašla staklene boce sa benzinom unutar kuće. Napad je uslijedio nekoliko dana nakon što je Vilks napadnut dok je držao predavanje na Univerzitetu Upsala.

Švedski dnevnik "Nerikes Alehanda" objavio je 2007. godine satirične crteže kao ilustraciju uredničkog komentara o važnosti slobode izražavanja.

Crteži su izazvali proteste muslimana u  švedskom gradu Oerebro, zapadno od Stockholma, u kome je glavna centrala novina, dok su u Egitpu, Iranu i Pakistanu podignute optužnice.

Mreža Al Qaida tada je ponudila 100.000 dolara za ubistvo Vilksa, a dodatnih 50.000 ako mu ubica presječe vrat, kao i 50.000 dolara za smrt Ulfa Johansona, glavnog i odgovornog urednika lista "Nerikes Alehanda".

Četiri muškarca i tri žene, muslimani porijeklom iz Jemena i Maroka, uhapšeni su na jugu Irske u martu zbog zavjere za ubistvo Vilksa.