Evakuisano više hiljada posjetilaca
0

Podmetnut požar u katedrali Sagrada Familia, nema povrijeđenih

SRNA
Sagrada Familia
Sagrada Familia
Iz katedrale Sagrada Familia u Barceloni na sjeveroistoku Španije jutros su evakuisani posjetioci zbog požara koji je brzo stavljen pod kontrolu i u kome niko nije povrijeđen, saopštio je portparol gradskih vlasti.

"Požar je ugašen i manjeg je intenziteta nego što se prethodno smatralo", izjavio je portparol precizirajući da su posjetioci evakuisani iz preventivnih razloga.

Joan Rigol, predsjednik udruženja "Sagrada Familia", izjavio je katalonskoj televizijskoj stanici TV3 da je požar bio podmetnut i da je akter, koji nije u dobrom psihičkom stanju, uhapšen.

Oko 3.000 do 4.000 osoba nalazilo se u bazilici ili u blizini u vrijeme izbijanja požara i evakuacije, navode mediji.

Bazilika Sagrada Familia je remek-djelo arhitekte Antonija Gaudija (1852-1926) i jedan je od najposećenijih spomenika u Španiji.

Papa Benedict XVI je početkom novembra u bazilici Sagrada Familia, koja ni poslije 128 godina od početka gradnje nije završena, održao prvu misu.

Prvi kamen budućeg hrama "Sagrada Familia" (Sveta porodica) postavljen je još 1882. godine.
Hram još nije završen. Podignuto je osam tornjeva, a trebalo bi da ih bude osamnaest - dvanaest za apostole, četiri za jevanđeliste i po jedan za Bogorodicu i Hrista. I dalje se prikupljaju prilozi za njegovu gradnju.