Svijet
0

Podjele u Vijeću sigurnosti zbog optužnice protiv Bašira

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju kojom se produžava mandat mirovne misije u Sudanu na još godinu dana, odbacujući u isto vrijeme zahtjev Libije i Južne Afrike da suspendira optužnicu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) protiv sudanskog predsjednika Omara Hasana el-Bašira za ratne zločine i genocid počinjen u Darfuru.

Dok su sve članice Vijeća sigurnosti bile jedinstvene o produžavanju zajedničke mirovne misije UN-a i Južne Afrike u zapadnoj sudanskoj regiji Darfuru, namjera da se u tekst rezolucije unese i član koji se odnosi na međunarodnu zabrinutost zbog podizanja optužnice protiv Bašira izazvala je neslaganja u Vijeću sigurnosti, izvijestile su agencije.

Za rezoluciju je glasalo 14 od 15 članica Vijeća, dok je zamjenik američkog ambasadora u UN-u Alejandro Volf bio uzdržan prilikom glasanja.

"SAD su bile uzdržane tokom glasanja jer rječnik koji je unijet u rezoluciju može da pošalje pogrešan signal sudanskom predsjedniku i oslabi napore da se on i drugi izvedu pred lice pravde", objasnio je Volf.

Američka delegacije nije željela da upotrijebi veto prilikom usvajanja rezolucije jer bi se time misija u Darfuru našla u "pravnom vakuumu".

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch je pozdravila nastup američke delegacije, ocijenivši da je to bio glas protiv "karte za izlaz iz zatvora" za sudanskog predsjednika.

Kineski ambasador u UN-u Vang Gvangja ocijenio je da će optužnica MKS-a protiv predsjednika Sudana "ozbiljno" ugroziti krhki mirovni proces u Darfuru i obavijestio novinare da će uskoro u Vijeću sigurnosti pokrenuti pitanje suspendiranja krivičnog gonjenja protiv Bašira.

Sudanski ambasador u UN-u Abdulmahmud Abdulhalem je pozdravio usvajanje rezolucije i prijedlog da Vijeće sigurnosti raspravlja o suspendiranju bilo kojih poteza suda u Hagu protiv Bašira.

Glavni tužilac MKS-a Luis Moreno-Ocampo zatražio je izdavanje naloga za hapšenje Bašira zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Darfuru, optužujući ga za genocid u kome je 35.000 ljudi ubijeno, dok je najmanje 100.000 umiralo "laganom smrću", a 2,5 miliona bilo primorano da pobjegne sa svojih ognjišta u Darfuru.