Španija
0

Podijeljene reakcije povodom katalonske zabrane korida

FENA
Katalonija, regija na sjeveroistoku Španije usvojila je zakon o zabrani borba s bikovima koji je u ostatku zemlje naišao na podijeljene reakcije.

Filmski redatelj Augustin Diaz Yanes tu je odluku opisao kao "kulturnu tragediju", a borci za prava životinja slave "istorijski dan".

Regionalni parlament u Barceloni stavio je borbe s bikovima izvan zakona sa 68 glasova za tu zabranu i 55 protiv. Devetero se zastupnika suzdržalo od glasanja.

Katalonski nacionalisti i krajnja ljevica poduprli su zabranu, a glavna španska opoziciona konzervativna narodna stranka i većina katalonskih parlamentaraca iz socijalističke stranke španskog premijera Josea Luisa Zapatera glasala je protiv.

Zabranom će od početka 2012. godine prestati borbe s bikovima u Kataloniji koja ima sedam i pol milion stanovnika i najbogatija je od 17 španskih pokrajina.

Katalonija je prva regija španskog kopna koja je zabranila borbe s bikovima, a Kanarski su ih otoci zabranili još 1991. Aktivisti koji se protive borbama s bikovima, grupa Prou prikupila je 180.000 potpisa za zabranu, a parlament je onda pristao raspravljati o tom prijedlogu.

Borbe s bikovima u Kataloniji već su se prorijedile i redovno se borbe održavaju jedino u Barceloni u borilištu Monumentalu.

Glasnogovornica pokreta Proua Anna Mula pozvala je katalonski parlament da "čovječanstvu pošalje poruku saučešća i napretka" i prekine "mučenje" bikova. Postupak kojem su oni u borilištu izloženi ne bi bio prihvatljiv da je riječ o drugim sisavcima, poput pasa, i mačaka, ustvrdila je.

Konzervativci koji brane borbe s bikovima kažu da Katalonci moraju sami moći odlučiti hoće li ići na borbe. Zagovornici borba s bikovima još tvrde da je riječ o umjetnosti koja je dio španskog identiteta.

  • Borba s bikovima, to je emocija, a emocije je veoma teško objasniti, kaže književnica Almudena Grandes.

Katalonska podružnica narodne stranke objavila je da će od nacionalnog parlamenta zahtijevati da poništi tu zabranu, a lokalni borci za prava životinja kažu kako će oni poticati i druge španske regije da zabrane borbe s bikovima, prenosi Hina.