Belgija na čelu
0

Podijeljena zemlja bez vlade preuzima predsjedanje EU

SRNA
Belgija danas od Španije preuzima rotirajuće predsjedništvo EU, a prioriteti Brisela su finansijska regulativa i ekonomska saradnja.

Španija je mandat na čelu EU uglavnom provela u rješavanju pitanja dužničke krize u Grčkoj i sprečavanja širenja domino efekta na preostale članice eurozone, ali Belgija se priprema za manje stresno rukovođenje evropskim blokom, prenosi agencija Reuters.

Međutim, analitičari navode da će to uglavnom zavisiti da li će se finansijska situacija popraviti u zemljama kao što su  Španija, Portugal i druge koje imaju visoke budžetske deficite i čvrste zakone o radu.

Oni smatraju da će to zavisiti i od toga koliko efikasno Belgija može da koordiniše rad 27 zemalja članica sa vladom u tehničkom mandatu pošto na izborima održanim tokom ovog mjeseca nije bilo većinskog pobjednika, dok je moguće da nova koaliciona vlada neće stupiti na dužnost i u sljedećih nekoliko mjeseci.

Reuters ističe da ovo nije prvi put da Belgija prolazi kroz krizu na domaćem političkom planu, ali da se očekuje da to neće uticati na rad predsjedništva EU.

Premijer u tehničkom mandatu Yves Leterme u vrijeme kada Belgija bude preuzimala predsjedništvo EU bit će u Kongu na proslavi 50  godina  nezavisnosti te zemlje.

On je odbacio bilo kakvu zabrinutost o posvećenosti Belgije u vođenju EU, ističući da je ta zemlja jedna od osnivača evropskog bloka na čijem je čelu bila već 12 puta.