SAD
0

Podignuta optužnica protiv Faisala Shahzada

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki tužitelji su u utorak podigli optužnicu protiv Faisala Shahzada, optuženog da je pokušao izvršiti napad automobilom-bombom na njujorškom Times Squareu.

U dokumentu podnesenom saveznom sudu na Manhattanu u New Yorku Faisal Shahzad je optužen u pet tačaka, a tužitelji su rekli kako je priznao da je za izradu bombe uvježbavan u Pakistanu.

Tridesetogodišnji Shahzad, naturalizirani državljanin SAD-a pakistanskog porijekla, vratio se iz Pakistana u februaru a vlastima je rekao da je tamo proveo pet mjeseci u posjeti roditeljima, po dokumentu podnesenom sudu.

Nakon što je u ponedjeljak navečer uhapšen na aerodromu John F. Kennedy u pokušaju da napusti zemlju, vlastima je priznao da je pokušao detonirati bombu na Times Squareu u subotu navečer, kaže se u dokumentima.

Isljednici su kazali da im je Shahzad tokom saslušanja rekao da je "djelovao samostalno i da nije povezan s inozemnim ekstremističkim skupinama".

Američki predsjednik Barack Obama, govoreći o ovom slučaju, rekao je da Amerika neće biti zastrašena i da će istraga utvrditi da li su u propali napad bile umiješane ekstremističke grupe iz drugih zemalja.

"Pravda će biti zadovoljena i mi ćemo i dalje raditi sve što možemo da zaštitimo američki narod. Ovo je još jedan podsjetnik o vremenu u kojem živimo. Nećemo dozvoliti da nas neko terorizira i nećemo živjeti u strahu", rekao je Obama u govoru u Poslovnom vijeću u Washingtonu.

Američki državni tužitelj Eric Holder, rekao je da je Faisal Shahzad zadržan na njujorškom aerodromu John F. Kennedy u trenutku kada je pokušao da otputuje za Dubai.

Holder je istakao kako je sasvim jasno da je bomba postavljena s ciljem da se ubiju američki građani i dodao da se istraga nastavlja.

On je na konferenciji za tisak još rekao da policija istražuje još nekoliko tragova i da je odlučna "uhvatiti i izvesti pred sud sve ljude koji su umiješani" u propali pokušaj napada.

Faisal Shahzad je porijeklom Pakistanac i nedavno je boravio u Pakistanu, rekao je Holder. Pakistanske vlasti su ponudile punu saradnju SAD-u u istrazi.

Prethodno je izvor u pakistanskim obavještajnim službama rekao BBC-u da tamošnje vlasti ne posjeduju nikakve informacije o Faisalu Shahzadu. Isti izvor odbacio je saopćenje talibana u Pakistanu u kojem su preuzeli odgovornost za neuspjeli pokušaj napada u New Yorku.