Svijet
0

Podgorica: Referendumsko povjerenstvo još bez potpunih rezultata

FENA
Predsjednik Referendumskog povjerenstva , slovački diplomat František Lipka izjavio je u ponedjeljak navečer da povjerenstvo još nije dobilo zapisnike iz 37 glasačkih mjesta u Podgorici i podsjetio da u utorak u 9 sati ističe zakonski rok za objavljivanje preliminarnih rezultata referenduma te najavio mogućnost da on iskoristi svoje posebne ovlasti kako bi mogao objaviti rezultate u roku.

Lipka je na konferenciji za novinare rekao da podgorički glasački odbor nije postigao konsenzus o zapisnicima o 19.000 glasova iz 37 glasačkih odbora jer pojedini njegovi članovi smatraju da u tim zapisnicima postoje formalno-pravne nepravilnosti.

Zapisnike su međutim potpisali svi članovi svih 37 glasačkih odbora, u kojima se nalaze po tri predstavnika suverenističkog i unionističkog bloka, rekao je Lipka i dodao da u slučaju nepravilnosti oni snose odgovornost.

Lipka je podsjetio da su i povjerenstvo i strani promatrači ocijenili da su pripreme za referendum i sam referendum provedeni u skladu s crnogorskim zakonima i europskim demokratskim standardima, da je sve proteklo mirno, u demokratskom i fer ozračju.

On je dodao da za rješavanje mogućih problema postoje mehanizmi koji uključuju i njegove posebne ovlasti koje on do sada nije koristio ali nije isključio mogućnost da ih sada iskoristi . Ukoliko Referendumsko povjerenstvo ne uspije riješiti problem onda će to učiniti Ustavni sud , rekao je Lipka.

Komentirajući zahtjev unionističkog bloka da se zbog nepravilnosti ponovno prebroje svi glasovi, Lipka je rekao da povjerenstvo nije dobilo nikakvu službenu pritužbu iz tog bloka.

Unatoč tome što Referendumsko povjerenstvo kasni s objavljivanjem potpunih rezultata, pobjednici referenduma , po neslužbenim podacima nevladinih organizacija i političkih stranaka, i dalje slave osvojenih 55,4 posto glasova, malo više od 55 posto koliko je propisala Europska unija.

Glavno je slavlje iz Podgorice u ponedjeljak navečer prebačeno u Cetinje, staru crnogorsku prijestolnicu. Na velikom narodnom skupu očekuje se dolazak najviših crnogorskih dužnosnika. premda s manjim intenzitetom, i u ponedjeljak se slavilo u Podgorici i drugim gradovima. Česti prizor na ulicama su automobili sa crnogorskim zastavama, građani jedni drugima čestitaju obnovu crnogorske državnosti. Policija poziva građane da u slavlju ne koriste vatreno oružje i eksplozivne naprave.

Međunarodni promatrači još će neko vrijeme pratiti razvoj situacije u Crnoj Gori, dok se oko 300 stranih novinara, iz svih krajeva svijeta vraća kućama. Podgoricu su uglavnom napustili i predstavnici diplomatskog zbora u Beogradu koji su pratili referendum.