Svijet
0

Podgorica: Osumnjičeno šest pripadnika pričuvnog sastava JNA za zlodjela u logoru Morinj

FENA
Saslušanje šestorice osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u logoru Morinj 1991. i 1992. godine zakazano je za 2. studenoga u Višem sudu u Podgorici, najavio je u petak crnogorski tisa.

Istražni sudac Mušika Dujović nakon saslušanja će odlučiti postoji li osnova za otvaranje istrage protiv njih, koju je 8. srpnja ove godine zatražilo podgoričko Više tužiteljstvo.

Identitet osumnjičenih pripadnika pričuvnog sastava, od kojih je, kako doznaju podgoričke "Vijesti", troje su iz Herceg Novog i troje iz Bara, još se čuva u tajnosti.

Zbog nedostatka dokaza, tužiteljstvo je zatražilo pomoć kolega iz haškog tužiteljstva, jer navodno u vojnim arhivima u Crnoj Gori i u Beogradu ne postoje podaci o tome što se dešavalo u logoru u kojem su bili smješteni zarobljenici iz Hrvatske.

Predmet je otvorilo hrvatsko tužilaštvo koje je dokumentaciju s imenima 18 osumnjičenih osoba ustupilo crnogorskim kolegama. Od 18 osumnjičenih, 10 ih je iz Crne Gore.

Još je nepoznato što je s još četiri osobe, za koje je tužiteljstvo iz Zagreba utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su počinitelji zločina.

Crnogorsko tužiteljstvo je zahtjev za provođenje istrage podnijelo dva dana uoči dolaska glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte u Podgoricu, koja je potvrdila da će Crnoj Gori dostaviti sve dokaze kojima raspolaže.

Zahtjevom tužiteljstva za otvaranje istrage obuhvaćeno je šest bivših pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava JNA, koji su pod sumnjom da su od 3. listopada 1991. do 2. srpnja 1992. godine, "kao pripadnici snaga tadašnje Jugoslavenske narodne armije postupali suprotno pravilima međunarodnog prava prema civilima i ratnim zarobljenicima s dubrovačkog područja."

Vrhovna državna tužiteljica Vesna Medenica ranije je izjavila da tužiteljstvo ima problema s dokazima o tom predmetu.

Ona je 27. lipnja rekla da su spisi o događajima u logoru Morinj, koji su stigli iz Hrvatske kvalitetni, ali da ih neće prihvatiti na osnovu svjedočenja od prije 15 godina.