Svijet
0

Podgorica: Još uvijek bez kvalitetnih dokaza o logoru Morinj

FENA
Podgorica
Podgorica
Crnogorsko državno tužiteljstvo i istražni organi podgoričkog Višeg suda procijenili su da dokazi hrvatskog tužilaštva o navodnim zločinima u Morinju nisu dovoljno kvalitetni da bi se osumnjičeni optužili, piše u petak podgorički dnevnik "Dan".

Šest bivših pripadnika aktivnog i rezervnog sastava bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA), koji su označeni samo inicijalima, osumnjičeni su da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u logoru Morinj.

Vrhovna državna tužiteljica Vesna Medenica je dokaze, nakon što ih pregledala, uputila Višem sudu, gdje su istražni suci zbog, kako piše podgorički dnevnik, "nedostatka dokaza najavili izražavanje neslaganja u vezi s pokretanjem istrage".

Crnogorsko tužilaštvo podnijelo je zahtjev za provođenje istrage 7. srpnja, samo deset dana nakon što je Medenica najavila da ima problema s dokazima u tom predmetu. Prema pisanju lista, problem je nastao jer među dokazima koje je dostavilo hrvatsko tužiteljstvo nema materijalnih dokaza, već se tvrdnje o zločinima temelje na svjedočenju hrvatskih državljana koji su tijekom rata boravili u Morinju.

Medenica je u međuvremenu zatražila pomoć Tužiteljstva Haškog tribunala u prikupljanju dokaza za logor u Morinju i za druge mjesta gdje su počinjeni ratni zločini u Crnoj Gori.

Kako je najavila Carla Del Ponte, konkretnu pomoć će s Medenicom dogovoriti na Brijunima, gdje upravo održava sastanak s tužiteljima iz regije.

Prema prijedlogu Tužiteljstva za pokretanje istrage, osumnjičena "šestorica" su, krajem 1991. i početkom 1992. u mjestu Morinj, kod Kotora, kao pripadnici JNA počinili ratni zločin, kršeći pravila međunarodnog prava. Oni su u objektima tzv. sabirnog centra JNA, s dubrovačkog područja dovodili i zatvarali civile i ratne zarobljenike, protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima i zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.